Image

Image

View of the atrium space, containing the library

Description

Description

Situated on the first floor of a privately owned local shopping centre. The entire border with the atrium space and entrance front was opened up and glazed, with a large flat plasma screen displaying library, city council and community information.

The interior layout is dictated by having the information desk at its midpoint - the library is in the shape of an L.

Furniture layout designed so it is possible to keep surveillance on the entire space from the information desk. Shelving deliberately not placed in traditional rows, but radiating.

Waste is disposed of through recycling facilities in the shopping centre.

Awards

Winner (small conversion) Public Library Building Awards 2003

The Building

The Building

Type of library

Small community library

Size

300 m2

Floors

-

Architect

Internal

Building contractor

-

The Space

The Space

Features and services

Special services

-

External features

Shared building

Internal features

-

Energy efficiency

-

Accessibility provision

Access to building, Access within building, Critical distances, Parking

Interior designer

-

Furniture suppliers

-

Services and facilities suppliers

-

IT provision

Number of public computer terminals: 12

Seats/study places

-

Stock

27,068