An eye for China

A new library in China is based around a mirrored spherical auditorium, forming an eye on panoramas of the interior space and reflecting the park outside.

27 June 2016

undefinedTianjin Binhai library at night
Image of the library at night courtesy MVRDV

Dutch architects MVRDV are nearing the completion of the library in Tianjin, China. The 34,200 sq.m. building forms part of the new Binhai Cultural Centre, and joins four other buildings through a series of ‘cultural corridors’. 

MVRDV reports: 'The building acts not only as an education centre but as a connector from the park into the cultural district. An oval opening, punctured through the building is propped open by the Eye, a mirrored sphere with an auditorium, which takes the main stage within the atrium and enlarges the perceived space within. Terraced bookshelves which echo the form of the sphere create an interior, topographical, landscape whose contours reach out and wrap around the façade. In this way, the stepped bookshelves within are represented on the outside, with each level doubling up as a louvre.

'The five levels of the building contain an extensive programme of educational facilities. The subterranean level has in it service spaces, book storage and a large archive, whilst above this on the ground floor are easy access reading areas for children and the elderly, the main entrance and access to the cultural complex, the auditorium and terraced access to the floors above. The first and second floors consist primarily of reading rooms, books and lounge areas whilst the top two floors also include meeting rooms, offices, computer rooms and audio rooms.'

 

RSS

This page can be found in the following news feeds:
Designing Libraries
 
CILIP SCL SCONUL SLA