McAllen Main Library, Texas, USA

When Walmart abandoned one of its retail stores in McAllen, Texas, the city was left with the challenge of deciding what to do with the vacant building.

  • McAllen Library

Understanding that the greenest building is one that already exists, city officials decided to reuse the structure instead of tearing it down. The former big box store is now home to the McAllen Main Library.

The challenge of reusing the building

The primary challenge of reusing the building was to create a highly functional, flexible library of 125,000 square feet on a single level. This area is equivalent to nearly 2 1/2 football fields, making the new library the largest single-story library in the U.S.

undefinedThe abandoned building - interior
The abandoned interior. Photo: MSR

To meet this challenge, the designers had the old store interior and new mechanical systems painted white to form a neutral shell for new patron and service areas, which are designated with color. Primary program areas—including community meeting rooms, the children’s library, adult services, and the staff area—are located in quadrants of the building. This clear organization allows easy wayfinding and patron access from a central service spine, delineated by a patterned wood ceiling that runs the length of the building. A secondary spine in orange runs perpendicular to the first to further distinguish the public community meeting rooms from the private staff area and the children’s from the adult services areas.

McAllen serves as the crossroads for thousands of species of insects and birds as they migrate seasonally between North and South America. To celebrate this unique local phenomenon, the design concept focuses on movement and migration. Forms, materials, patterns, and colors undulate through the space from floor to wall to ceiling to create elements that organize the space, provide landmarks for visitors, and modulate the scale of spaces within.

In the library’s first month of operation, new user registrations for library cards increased 23 times from the same period the previous year. And existing account updates were up nearly 2,000%. The library director stated, in the local paper The Monitor, that these statistics show “the investment the city made was the right choice because the public has responded so well to the new building. They’re making use of the entire facility. There isn’t a space that’s not being used, and there isn’t a service that hasn’t been taken advantage of.”

Credits:
Interior architect and designer: MSR
Architect of record and exterior designer: Boultinghouse Simpson
Slideshow photos: Lara Swimmer

 

Plans and layouts

 
CILIP SCL SCONUL SLA