undefinedNorth Denes Primary School

Reading and learning in a new environment

North Denes Primary School relocated to a brand-new building in October 2020 giving the Headteacher and her staff the perfect opportunity to rethink how they and their pupils use their spaces and to work with designers and architects to create a modern 21st Century learning environment. The library was a vital part of the plan as the school wanted to embed a reading culture and promote reading for pleasure at every opportunity.

The brief was to create an open-plan layout which offered flexibility, plenty of book display and areas for group work and relaxed reading. Using BookSpace’s unique school library shelving system, the BookSpace designers drew up a plan which included a combination of wall shelving, mid-floor straight and curved bookcases and integrated seating to create a layout with different zones for different purposes. Curved shelving is always a good addition to any library space as it helps to make the area feel softer and more free-flowing. All the mid-floor shelving is mobile and the heavy-duty castors make it easy to move and reconfigure the library layout in a matter of minutes.

The school wanted a special feature for the library which would help to reinforce positive messages around reading and make the library a place where children want to visit. The school chose BookSpace’s ever-popular Reading Hideaway which has seating on the inside and face-forward book display on the outside which is designed to encourage children to choose a book independently and to provide a safe and comfy space in which to read.

The new library was installed in October half-term and it didn’t take long to fill the shelves. “We’re so pleased with the result! Due to the pandemic, we haven’t been able to officially open the library yet but now the children are back we can’t wait to see their reactions!”