uclsc_04

Japanese Garden

uclsc_03

Group Study

uclsc_02

Group Study 2

uclsc_06

Shared space

uclsc_01

Back staircase

uclsc_07

Stairwell

uclsc_05

Roof Terrace

Description

Description

The new Student Centre is a brand new building, designed from the ground up with student needs and the student experience at its heart. It provides practical support with a new Student Enquiries Centre and 1,000 new study spaces, radically improving the way you move and learn on campus.

The sustainably designed and built new Student Centre is a focal point for study, events and student life - an essential space to think, explore, collaborate, discover and challenge. It is open 24 hours a day, seven days a week, every single day of the year.

The entire building is dedicated to UCL students and staff, apart from the ground floor spaces in the public atrium area connecting Gordon Street with the Japanese Garden.

The new Student Centre sets the highest standards in quality of learning spaces, with areas specifically tailored for research, collaboration and peer learning – so students can concentrate on independent study or collaborative learning in the way that works best for them. The spaces include networked computer rooms, desk space, group study rooms and open-plan study areas.

The 1,000 new study spaces, situated in a calm and modern environment, are a transformative addition to the campus that will dramatically improve the student experience at UCL. They will increase the total number of study spaces at UCL to 5,391.

The Student Centre brings enquiry and support services together in a single location in the heart of the campus helps to ensure the support students need is convenient and accessible. The dedicated Student Enquiries Centre and help points located on Floor 1 of the building will be a new hub for support, where staff from different parts of the university (Student & Registry Services, Library Services, Information Services Division) can help with a wide variety of questions students may have.

Permanent displays of public art, alongside temporary exhibitions, will enrich the physical and intellectual environment for the whole UCL community. The centre showcases inspiring new artworks by UCL alumna and Turner Prize winner Rachel Whiteread, as well as work by Slade School of Fine Art staff and students.

Awards

BREEAM Awards 2018 Public Projects – BREEAM rating – Outstanding

The Building

The Building

Type of library

Central/main library/LRC; Campus/site library; Multi-purpose/joint-use or shared service building

Size

5764 m2

Floors

8

Architect

Nicholas Hare Architects

Building contractor

MACE

The Space

The Space

Features and services

Special services

Audiovisual/multimedia areas, Cafe/refreshment areas Group study spaces, Exhibition/display areas, Meeting rooms, Services to particular groups, Teaching rooms, Open learning provision.

 A number of facilities and unique spaces are spread across 8 floors:
• Floor B2: Quiet contemplation rooms for prayer and meditation for all faiths
• Floor B1: Study spaces
• Ground Floor: Reception, study spaces, access to Gordon Street
• Mezzanine: Study spaces, access to Japanese Garden and Wilkins Building
• Floor 1: Student Enquiries Centre, Student Support and Wellbeing, open study space
• Floor 2: Quiet study rooms, group rooms, open study space
• Floor 3: Café, quiet study rooms, group rooms
• Floor 4: Terrace, social study room, group room

External features

There are unique works of art displayed in the new building, including the only piece of art in the public realm by Turner Prize-winning artist and UCL alumna Rachel Whiteread.

There is also 400 square metres of solar panelling on the roof along with sanitary fittings to reduce 50% of water consumption.

Internal features

Windows which automatically open to naturally ventilate the building in the spring and autumn.

Energy efficiency

• Passive first’ approach to design based on highly efficient building fabric which helps to regulate temperature and minimize energy use
• Projected 35% reduction in building carbon emissions compared to Building Regulations requirements (Part L 2013)
• Approximately 400m2 of photovoltaics (electric solar panels) on the roof providing clean, renewable energy
• ’Free’ summer cooling using a ground source borehole system
• Efficient sanitary fittings will reduce water consumption by more than 50% compared to equivalent buildings
• Healthy and productive study spaces, optimising daylight, indoor air quality and providing a comfortable internal climate
• Highly durable materials will help to minimise resource use associated with maintenance and repairs
• Biodiversity enhancements include planting in the Japanese Garden and a green roof which will also have a positive influence on the microclimate

Accessibility provision

Smart lockers on all floors, printing, scanning and photocopying on all floors

Interior designer

Nicholas Hare Architects

Furniture suppliers

JPA and Day2

Services and facilities suppliers

Gallagher access control, Sodexo catering, study space availability online (Occupeye), Laptop Loans & other IT suppliers such as iLockerz, HP AiO (All in One) pc’s for staff and students, VoiP Telephony.

IT provision

WiFi, charging points, Device lending. Pop up PC’s, Space Availability System. 300 all in one desktop terminals and 156 laptop loans.

Seats/study places

1,000

Stock

No physical stock.