undefinedScarborough Civic Centre Branch

Like the juxtaposition of the sheer cliffs and horizontal shoreline of the nearby Scarborough Bluffs, the new structure contrasts the Civic Centre’s vertical faces with its low, sprawling roof bands.

A green respite

The architecture was conceived to create a green respite within the immediate, heavily urban context. Four roofs, each a ribbon-like band, will be planted with local vegetation, replenishing the grassy hill it supplants.

The library’s strategic position at the south end of the Civic Centre further animates the surroundings by creating several distinct zones and connections. Near the library’s main entrance, slanting columns enliven a new plaza along Borough Drive. At the west end, a new urban garden graces the edge of a grand pedestrian walkway and creates a second front entrance to the Civic Centre. To the north, a gently sloped and planted ramp provides barrier-free access to the Civic Centre’s Albert Campbell Square (as well as a view over the lowest part of the roof structure). To the east, the building envelopes three existing oak trees, showcasing their slender grace through expansive windows, echoing their trunks with the interior columns. In the warmer months, the courtyard adjacent to the children’s area provides a furtive nook for young minds.

Ensuring maximum flexibility

Much as the greenery will constantly change, the library itself will also be ever evolving to suit the needs of the surrounding, quickly densifying community. To ensure maximum flexibility (as well as barrier-free accessibility), the open-concept, 14,500-square-foot branch rests all on one floor. All the tables and all the stacks are on wheels for easy reorganisation. The raised podium floor has a grid of moveable electrical and data connections that can be re-arranged as needed. Even the two separate rooms adjacent to the central hall — the innovation hub (with 3D printer) and the multi-purpose room — are portioned with glass walls to allow for visual continuity.

undefinedScarborough Civic Centre Branch

Although the stacks are currently arranged by age, they all ring a central gathering space and are in close proximity to one another. That way, serendipitous meetings can occur between different demographics, and the space can help bring the community closer together.

Photography: Ben Rahn/A-Frame