The Library’s main, lower floors have been redesigned to create a welcoming atrium, flexible study spaces, a public exhibition space, and new offices for Library Services.

Entering on Level 2, students will find new group study pods and booths, express workstations, and presentation spaces with leather seating, all with plenty of power and data sockets. Wi-Fi has been improved throughout the building too.

Down the new staircase on Level 1, where there used to be only store-rooms, there is a 150-seat quiet study area as well as redesigned archive spaces.

University Librarian, Susan Ashworth, said: “This refurbishment work marks an exciting new chapter for the University Library and reflects the University’s vision of a world-class, world changing university. We are grateful to the Friends of Glasgow University Library for supporting the purchase of new equipment in the Conservation Studio and digital signage in the exhibition space.”

Accessibility and sustainability

The main entrance is fully accessible to library users with disabilities, and there is a new accessible reception desk.

New male, female, accessible and gender neutral toilets have been installed.

Efficient LED lighting in the new areas was designed with the University’s carbon and energy management agenda in mind.