Fresh layout for Lincoln College

New layout fulfils an ambition to provide students with modern learning facilities and resources that are logically organised and easy to find.

8 October 2014

Lincoln College

Lincoln College is sited over three locations: two in Lincolnshire and on one in Nottingham. It is the largest educational institute in the County with around 9,000 students of whom over 3,000 study full-time. The campus on Monk Road is both the administrative centre and the largest site of the college. 

The College wanted to have an opportunity to bring all the Student Services together in one space, and the library on one floor. They wanted to provide their students with modern learning facilities with resources that were logically organised and easy to find. They were also looking for an environment with more natural light and a fresh feel. 

Space challenge

Lincoln College

The work was carried out via partly refurbishing and partly building an extension to the existing block. The library was situated partially in the old area, and partially in the new. One of the challenges was the lack of wall space which meant that shelving and furniture had to occupy internal spaces. The creation of space and flow became very important. The area was long and thin so achieving a layout that looked good while allowing a great people flow became essential.

All areas of the library were created with specific zones in mind, which was achieved in a subtle and defined way. With its stylish and sleek design the shelving wasn’t too dominant of the space yet well organised according to a specific stock split. The internal shelving and furnishing were undertaken by FG Library Products.

Lincoln College wanted to have an opportunity to bring all the Student Services together in one space, and the library on one floor. They wanted to provide their students with modern learning facilities with resources that were logically organised and easy to find. They were also looking for an environment with more natural light and a fresh feel. 
Space challenge
The work was carried out via partly refurbishing and partly building an extension to the existing block. The library was situated partially in the old area, and partially in the new. One of the challenges was the lack of wall space which meant that shelving and furniture had to occupy internal spaces. The creation of space and flow became very important. The area was long and thin so achieving a layout that looked good while allowing a great people flow became essential.
All areas of the library were created with specific zones in mind, which was achieved in a subtle and defined way. With its stylish and sleek design the shelving wasn’t too dominant of the space yet well organised according to a specific stock split. The internal shelving and furnishing were undertaken by FG Library Products.

What the staff say:

"We find the new Library very calm and a really pleasant place to work in. The layout and furniture are fresh and modern, and students are responding positively to the new environment." 

What the students say:

"All on one floor is much better."

"Brand new library is much better."

"It looks really nice."

"It's much cooler than the other one."

"I really love it, it's wonderful."

 

"We find the new Library very calm and a really pleasant place to work in. The layout and furniture are fresh and modern, and students are responding positively to the new environment"

Case study download

RSS

This page can be found in the following news feeds:
Designing Libraries
 
CILIP SCL SCONUL SLA